Najviac namáhanou súčasťou kuchynskej linky je bezpochyby pracovná doska. Predsa len, slúži na prípravu surovín a tak si to niekedy „odnesie“.
A keďže nová kuchyňa je investícia na mnoho rokov, pracovná doska by mala byť schopná tie roky zvládnuť.
Kameň je priam ideálny na výrobu kuchynskej pracovnej dosky
Ak má kuchynská pracovná doska bez problémov vydržať dlhé roky, musí byť vyrobená z nadpriemerne odolného materiálu. Medzi takéto materiály bezpochyby patrí aj kameň, či už prírodný, alebo technický.
Vynikajúce vlastnosti na použitie v kuchyni má už prírodný kameň, ale rôzne materiály, ktoré radíme do kategórie technického kameňa, idú v tomto smere ešte ďalej.
Variant na výber je viacero, my si teraz v stručnosti povieme niečo o kuchynských pracovných doskách vyrobených z materiálu Technistone.
Aké sú Technistone kuchynské pracovné dosky?
Technistone je neporézny materiál, takže ho netreba impregnovať. Nie je totiž schopný absorbovať žiadne kvapaliny. To je v kuchyni, kde je vo zvýšenej miere prítomná voda, rôzne šťavy zo surovín a ďalšie kvapaliny, vynikajúca vlastnosť a nielen pre životnosť pracovnej dosky, ale aj pre hygienu a údržbu.
Na Mohsovej stupnici tvrdosti sa Technistone nachádza na 7. stupni (z 10). Pri bežnom používaní je tak takáto pracovná doska prakticky nepoškriabateľná. Zdôrazňujeme však to bežné používanie, s elektrickými búracími kladivami si neporadí. Ale vážne, životnosť Technistone pracovnej dosky je bez mechanického poškodenia v podstate neobmedzená.
Technistone znesie aj časovo obmedzený kontakt s vyššími, ale stále bežnými kuchynskými teplotami, ktoré majú napr. horúce hrnce a panvice.
Maximum v tomto smere je 129 °C. Aj napriek tomu sa však neodporúča pokladať horúci riad priamo na povrch takejto kuchynskej pracovnej dosky.
Intenzívnejšie alebo dlhšie pôsobiace teplo (či nebodaj priamy plameň) môže spôsobiť zafarbenie pracovnej dosky, či iné poškodenie.
Zdroj obrázka:
- Autor: Iglenas / Shutterstock.com